Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
20
March
2018

Epoxy vs. Polyurethaan

Jan

Een gietvloer is een naadloze afwerkvloer die wordt gegoten op een dragende vloer. Het materiaal dat gegoten wordt, heeft als basis Epoxy of Polyurethaan en tegenwoordig ook op basis van cement (M2 Conplanato).

Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen een Epoxy en een Polyurethaan vloer? En wat zijn de voor- en nadelen van beide vloeren? Ik leg het je uit in dit blog.

Epoxy vs Polyurethaan vloeren

Epoxy

Als wij een Epoxy gietvloer aanbrengen, bouwen we de vloer op in drie lagen:

  1. de primer,
  2. een schraplaag
  3. en de Epoxy vloer als toplaag.

De Epoxy vloer kan in iedere RAL en NCS-kleur, in betonlook en/of ingestrooid met flakes (glitters) worden gemaakt.

Kenmerkend bij het aanbrengen van Epoxy is dat er geen matterende lak hoeft worden toegepast. Ook zal een Epoxyvloer gaan verkleuren onder invloed van UV. Deze dingen maakt Epoxy aantrekkelijk in prijs. Bij oplevering glanst de Epoxy bijzonder, in gebruik zal de vloer worden bekrast en een matte uitstraling krijgen. Epoxy is bikkelhard en geschikt voor zwaar gebruik en heftruck verkeer. Uitermate geschikt dus voor werkplaatsen, magazijnen en bijvoorbeeld schuren en loodsen.

Epoxy vs PU 3

Polyurethaan (PU)

Als wij een Polyurethaan gietvloer aanbrengen, bouwen we de vloer op in vier (en soms vijf) lagen. We beginnen hier ook met de primer en een schraplaag, omdat deze twee de perfecte basis vormen voor het uiteindelijke eindresultaat. Deze lagen zorgen er namelijk voor dat er in de uiteindelijk Polyurethaan geen ontluchting meer kan optreden waardoor er geen gaatjes kunnen ontstaan tijdens het droogproces. Vervolgens gieten we de Polyurethaan erop. Uiteindelijk wordt de glanzende Polyurethaan toplaag gelakt met een matterende lak.

Net zoals bij Epoxy is Polyurethaan mogelijk in iedere RAL en NCS-kleur, in betonlook (twee door elkaar) en/of ingestrooid met flakes (glitters).

Polyurethaan is zacht en flexibel: de kans op scheurvorming is klein en de mate van krasgevoeligheid laag. Let wel, een gietvloer is NOOIT krasvast. Deze eigenschappen maakt een Polyurethaan vloer uitermate geschikt voor woningen en kantoren.

PU gietvloer | M2 Vloeren

De voor- en nadelen van Epoxy en Polyurethaan

In tegenstelling tot allerlei verkooppraatjes en blaadjes, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als het gaat om Epoxy of Polyurethaan vloeren.

Er zitten allerlei verschillende voor- en nadelen aan Epoxy en Polyurethaan:

1. Goedkoop = duurkoop

Een goedkope vloer lijkt op het oog natuurlijk heel interessant. Toch is het niet verstandig om enkel op de prijs af te gaan. Het aanbrengen van een gietvloer vereist vakmanschap, kwaliteitsproducten en goede service (uitleg over het product voor, tijdens en na het proces). Je wilt natuurlijk dat je nieuwe vloer jaren meegaat, zich goed vasthecht en blijft hechten aan de ondergrond en niet verkleurt. Hiervoor is zowel het product als de laagdikte van groot belang, en dit zie je terug in de prijsstelling.

2. Verkleuring

Een gietvloer is aromatisch of alifatisch, dit heeft te maken met verkleuring. Een alifatische vloer is kleurvast en verkleurt daarom minimaal onder invloed van UV-licht. Een aromatische vloer is goedkoper maar verkleurt hevig. Dit is niet aan te raden voor particulieren, in woningen leggen wij daarom enkel alifatische vloeren aan.

3. Krasvorming

Alle harde vloeren krassen, dat is een feit. Ook een Polyurethaan of Epoxy vloer. Om krassen zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt:

  • Zorg voor een goede, ruime schoonloopzone bij je voor- en achterdeur, dit houdt zand en vocht van buiten bij je entree.
  • Regelmatig stofzuigen houdt je vloer schoon.
  • Plaats goede beschermdoppen onder stoelen en banken. Kijk voor de juiste beschermdoppen op: www.scratchnomore.nl.
  • Gebruik onderhoudsmiddelen die wij adviseren. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop op www.m2vloerenshop.nl

4. Scheurvorming

Een Epoxy of Polyurethaan vloer zal nooit spontaan scheuren als deze voldoet aan juiste kwaliteitsnormen. Onze kunststof vloeren zullen dan ook nooit spontaan scheuren, hier geven wij garantie op. Wat wel kan gebeuren is dat de ondergrond scheurt en die vervolgens de Epoxy of Polyurethaan vloer meeneemt. Een Polyurethaan vloer is flexibel en zal nooit direct scheuren: er zal eerst een ader zichtbaar worden. Iedere vloerafwerking zal bij werking in de ondergrond scheuren.

5. Vloerverwarming

Op internet lees en verjaardagen hoor je nogal eens verhalen dat gietvloeren en vloerverwarming niet samen gaan. Niets is minder waar: wanneer het opstookprotocol juist is uitgevoerd gaan deze juist heel goed samen. Wil je vloerverwarming bij je nieuwe vloer? Laat hem aanbrengen door een ervaren vloerenspecialist!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Kom langs in onze showroom.

Auteur
Jan