PU Gietvloer
PU gietvloer: een functionele vloer met een moderne uitstraling. Super strak en als enige gietvloer toe te passen in elke ruimte! Naast het esthetische aspect en het feit dat je met deze design vloeren eindeloos kunt combineren geven vaak ook praktische overwegingen de doorslag.
Op zoek naar een vloer voor het leven? Een gietvloer gaat jaren mee en is een ware trend. Ooit waren deze naadloze vloeren vooral interessant voor de industrie; tegenwoordig zie je ze overal, van kantoor tot woonkamer en van badkamer tot keuken.
Niet vreemd wanneer je kijkt naar het resultaat. Mooie, strakke naadloze vloeren met moderne meubels, of juist de industriële look gecombineerd met vintage items en warme materialen.
Een polyurethaan (PU) gietvloer is bovendien vloeistofdicht en de mogelijkheden qua kleuren en uitvoeringen zijn bijna eindeloos!
Ga jij voor onze betonlook PU gietvloer of zoek je juist een strakke moderne Uni PU gietvloer? Voor welke kleur ga jij? Ontdek de vloer die bij jou past!
Wat is een PU gietvloer?
Met een PU gietvloer kun je alle kanten op. Maar de belangrijkste vraag is wel: wat is eigenlijk een gietvloer?
Het woord zegt het al: deze vloer wordt gegoten. Op een dragende vloer worden meerdere lagen kunststof gegoten, wat resulteert in een gietvloer.
Door het gieten is de vloer naadloos en kan deze over een bestaande vloer aangebracht worden. Epoxy gietvloeren worden met name gebruikt in industriële omgevingen zoals magazijnen en werkplaatsen, PU gietvloeren in woningen.
De derde laag van de M2 PU gietvloer is de polyurethaan gietvloer. Als vierde laag wordt een matte UV bestendige laag aangebracht.
Eigenschappen gietvloer
Elke vloer, ook een PU gietvloer, vertoont verschillende eigenschappen. Sommige vloeren blijven bijvoorbeeld koel, terwijl andere snel opwarmen.
Andere PU vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en daarom geschikt voor toepassingen zoals ziekenhuizen en scholen, terwijl andere vloeren juist geluidsdemping bieden.
Een PU gietvloer biedt tal van voordelen, die we hieronder voor je hebben opgesomd
Voordelen gietvloer
Er zijn geen randen of naden zichtbaar
Doordat de PU gietvloer als een geheel wordt gegoten, zijn er geen randen of naden zichtbaar. Een gietvloer is dus een strakke naadloze vloer!
Alle RAL- en NCS-kleuren zijn mogelijk
De PU laag van de PU gietvloer kan gegoten worden in iedere RAL- of NCS-kleur. Hierdoor zit er altijd een kleur tussen bij die past bij jouw wensen.
Uv-bestendig
Na het kiezen van een mooie kleur die goed binnen de ruimte past, is het fijn als de vloer niet verkleurt. Een PU gietvloer is kleurecht en verkleurt niet door uv-stralen. De gietvloer blijft dus dezelfde kleur houden na het aanbrengen ervan.
Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken
Door het gladde oppervlak van een PU gietvloer is de vloer gemakkelijk in gebruik en onderhoud. De gietvloer is makkelijk te stofzuigen met een zachte borstel. Tevens kun je met de M2 Basisreiniger makkelijk dweilen zonder dat er strepen ontstaan. Daarnaast kun je de vloer simpel schoonmaken met een microvezeldoek.
Een PU gietvloer is dus erg handig voor een huishouden met kinderen en/of dieren. Denk daarbij wel aan een goede schoonloopmat: zo voorkomen je krassen op je vloer door bijvoorbeeld kleine steentjes of zand.
Water- en vloeistofdicht
De PU gietvloer van M2 Vloeren is goed bestand tegen vloeistoffen, zoals water en koffie. Door het water- en vloeistofdichte karakter is een PU gietvloer dus ook uitermate geschikt voor andere ruimtes dan een woonkamer, zoals badkamers, keukens of kantoorpanden.
Geschikt voor vloerverwarming
Steeds meer woningen hebben tegenwoordig vloerverwarming. Een gietvloer is erg geschikt om aan te brengen over vloerverwarming. Wel moet er rekening mee houden met voldoende ruimte bij het infrezen. Wilt u een gietvloer aan laten brengen op uw vloerverwarming? We vertellen je graag meer! Vul ons contactformulier in of bel naar 033-450 50 30.
Creëert eenheid in je interieur
Een PU gietvloer is een rustige vloer door het naadloze karakter. Daarom creëert het een eenheid in je interieur en oogt de ruimte vaak groter. En ben je niet tevreden met de kleur die je hebt gekozen? Er kan makkelijk een nieuwe toplaag aangebracht worden met een nieuwe kleur!
Dubbel duurzaam
Als je een nieuwe vloer aanschaft, wil je ook dat deze een lange tijd mee gaat. Vaak is dit afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Een PU gietvloer van M2 Vloeren heeft een duurzaam karakter; gemiddeld gaat deze gietvloer zo’n 30 jaar mee.
Daarnaast is het aanbrengen van een PU gietvloer ook duurzaam. Doordat de gietvloer wordt gegoten, zijn er ook geen overblijfselen die weggegooid moet worden. Denk bijvoorbeeld aan stukken laminaat die op maat gesneden moeten worden, waarbij het restant niet meer gebruikt kan worden. Zo is een PU gietvloer bij M2 Vloeren dubbel duurzaam!
Nadelen gietvloer
Ook zijn er enkele nadelen aan een PU gietvloer. Het aanbrengen van de gietvloer kost namelijk tijd, omdat er meerdere lagen aangebracht moeten worden.
Iedere dag brengen we een laag aan. PU gietvloeren zijn in het werk gemaakte vloeren en dus afhankelijk van invloeden van buitenaf zoals temperatuur en bijvoorbeeld insecten.
Zoals iedere vloer en om krassen te voorkomen adviseren wij de juiste beschermdoppen onder je meubels.
Verschil PU gietvloer en
epoxy gietvloer
De meest gekozen soorten gietvloeren zijn de PU gietvloer en de epoxygietvloer. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten is het materiaal waar het van is gemaakt: polyurethaan of epoxy.
Daarnaast zijn gietvloeren van epoxy een stuk harder dan PU gietvloeren. Hierdoor is de vloer gevoeliger voor krassen. Voor particulier gebruik wordt daarom de PU gietvloer aangeraden. Epoxy vloeren adviseren wij in de industrie.
PU gietvloer kleuren
De meest strakke variant is onze uni PU gietvloer. Eén kleur, zonder patronen of effecten. Je kiest de kleur zelf; iedere RAL en NCS-kleur is mogelijk. Er is dus een ruime keuze aan kleuren en tinten. Je vindt dus gegarandeerd een vloer die perfect past bij jouw persoonlijke leef- of werkomgeving.
Twijfel je nog over de kleur? Dan denken we graag met je mee. Dankzij jarenlange ervaring met woninginrichting, projectinrichting en interieuradvies weten we inmiddels welke kleuren goed werken in verschillende soorten ruimtes.
Voor het beste advies raden we je aan om bij ons langs te komen. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over andere zaken die invloed hebben op je vloer? Denk bijvoorbeeld aan kinderen, huisdieren of lichtinval. Kom voor inspiratie en advies langs in onze showroom in Hoogland, nabij Amersfoort!
Onze UNI PU gietvloeren zijn mogelijk in elke NCS of RAL-kleur. Bekijk enkele mogelijkheden!
PU gietvloer met flakes
Om de gietvloer een wat speels effect te geven, kan er gekozen worden voor flakes. Dit zijn vlokken die kunnen worden toegevoegd aan de gietvloer tijdens het verwerken.
Je hebt flakes in verschillende kleurmogelijkheden en grote waarbij je een eigen kleurenmix kan samen stellen, of juist ton sur ton kunt houden. Op deze manier wordt een creatieve vloer gecreëerd, die net een tikkeltje anders is dan een gietvloer in een effen kleur.
Bekijk onze gietvloeren met flakes
PU gietvloer betonlook
Een betonlook is steeds populairder om zo een levendige gietvloer te creëren, maar beton zelf als vloer kent veel nadelen.
Denk hierbij aan aanpassingen achteraf, risico op schade door scheuren en vochtigheid en temperatuurschommelingen. Daarom bieden we naast effen kleuren, zonder patronen of effecten, ook de PU gietvloer in betonlook aan.
Deze gietvloer wordt samengesteld uit twee kleuren, bijvoorbeeld een donkere en een lichte kleur, wat zorgt voor een gemêleerd effect.
Een betonlook gietvloer is voor mensen die houden van een unieke one of a kind vloer die niemand anders heeft. Geen enkele betonlook gietvloer is namelijk reproduceerbaar, omdat het puur handwerk is.
Bij een betonlook PU gietvloer worden namelijk twee kleuren gebruikt. Deze twee kleuren worden nét niet helemaal met elkaar vermengd, want dan zou je weer een uni kleur krijgen. Door het mengen krijg je net als bij echt beton subtiele kleurverschillen die voor de gewilde industriële look zorgen.
Een betonlook gietvloer hoeft overigens niet per se een grijze vloer te zijn. Wellicht past een blauwe of zandkleurige tint beter bij de stijl die je voor ogen hebt.
Wil je graag de look van beton, maar wel een warme en droge vloer zonder scheuren? Ga dan voor een unieke PU gietvloer betonlook! Gewoon gemaakt van kunststof, in de kleurencombinatie die jij graag wilt.
Bekijk een aantal van onze betonlook gietvloeren
Is iedere gietvloer hetzelfde?
Nee: er is een heel groot verschil in kwaliteit van het product en de diverse aanbieders. Een goedkope gietvloer gaat meestal niet lang mee.
Een M2 PU gietvloer is getest op slijtvastheid, UV-bestendigheid en elasticiteit. Ook zijn M2 gietvloeren altijd opgebouwd in 4 lagen en maken wij gebruik van de beste en meest natuurlijke grondstoffen.
Een M2 gietvloer is 3-4 mm dik en zodoende kunnen we onze M2 kwaliteit garanderen.
Prijzen
Wil je weten met welk budget je rekening moet houden? Bekijk onze vaste prijzen op de pagina Gietvloer prijs » Wat kost een gietvloer?.
Bekijk het prijzenoverzichtPlaatsing en onderhoud
van gietvloeren
Op een vlakke ondergrond worden onze gietvloeren altijd in vier lagen met de hand aangebracht. Wanneer een ondervloer niet voldoet aan onze eisen zullen we de vloer eerst egaliseren.
Een primer zorgt vervolgens voor een goede hechting op de ondergrond, daarna volgt er een epoxy schraplaag die ontluchting in de volgende laag tegen gaat, vervolgens gieten we de gewenste kleur en style PU en op dag vier volgt een toplaag voor optimale bescherming.
Na dit gehele proces moet de vloer nog 3 dagen uitharden en pas na 7 dagen is deze chemisch te belasten. Zijn volledige hardheid heeft de vloer pas bereikt na 30 dagen. Houd hier dus rekening mee. Zo zorgen we ervoor dat je jarenlang van je gietvloer kunt genieten.
Gietvloer schoonmaken
Stoot je een kop koffie om? Geen probleem. Vloeistoffen laten geen nare plekken achter. Ook het onderhoud is eenvoudig.
Het meeste vuil verwijder je met een stofzuiger met zachte borstel en/of een stofwisser. Is je gietvloer sterk vervuild? Met onze M2 Vandals vloerreiniger kun je de vloer eenvoudig schoonmaken.
Met de juiste beschermdoppen onder de poten van je stoelen en tafels voorkom je bovendien krassen in de laklaag en geniet je nog langer van een mooie strakke vloer! Deze reiniger en beschermdoppen zijn te bestellen in onze onderhoudsshop.
Droogtijd
Het aanbrengen van een gietvloer duurt vijf dagen. De vloer moet vervolgens drie dagen uitharden. Tijdens deze droogtijd is het belangrijk dat er niemand in de ruimte of in de buurt van de ruimte komt.
Ook wij verbieden onszelf om even een kijkje te nemen hoe de vloer geworden is, omdat tijdens binnentreden stof en zand de ruimte in kan waaien. De vloer zal samen met ons op maandag na de werkzaamheden worden opgeleverd om zo discussies te voorkomen en eventuele gebreken ter plekke te constateren.
Het kan voorkomen (ook bij ons!) dat een gietvloer na de droogtijd niet helemaal naar wens blijkt te zijn. Wat wij in zo’n situatie is doen, is eerst samen met de klant in alle redelijkheid uitzoeken wat het probleem en de oorzaak is. Is het iets wat voorkomen had kunnen worden? Of is het pure pech en onmacht? Daarna is het belangrijk om er op een zo goed mogelijke manier uit te komen en met elkaar in oplossingen te denken. Uiteindelijk leef je erop en heeft iedere gietvloer na een aantal jaren mooie en minder mooie herinneringen.
'In het werk gemaakt'
Een gietvloer is een ‘in het werk gemaakte’ vloer. Dit betekent dat de vloer ter plekke wordt aangebracht en dat externe factoren een grote rol spelen bij het uiteindelijke eindresultaat. Denk aan een ingevlogen vlieg tijdens het droogproces of ingewaaide stofdeeltjes. Een stofvrije ruimte bestaat niet!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is goed om voor het aanbrengen van de M2 PU Gietvloer je huis goed schoon te maken. Zorg voor stofvrije kozijnen en vensterbanken, zet de roosters boven je ramen dicht en plak de roosters af zodat stof, zand en insecten niet meer zomaar binnen kunnen komen.
Pas goed op met water. De dekvloer moet goed droog zijn. Een duidelijke uitleg daarover vind je in ons blog: ‘Vocht in de ondervloer’. Om ervoor te zorgen dat je dekvloer bij aanvang droog genoeg is, kun je het volgende doen.
Zo snel mogelijk storten in het bouwproces
Zorg ervoor dat de aannemer een nieuwe dekvloer zo snel mogelijk in het bouwproces stort wanneer het huis wind- en waterdicht is, zodat de vloer meer dan genoeg tijd heeft om te drogen.
Pas op met siliconen
Pas op met siliconen. Siliconen in de ruimte zorgen voor een vervelende reactie tijdens het gieten van de PU gietvloer. Wacht dus altijd (minimaal 7 dagen) tot na het gieten van de vloer met het gebruik van siliconen.
2 weken droogtijd per centimeter vloer
Houd rekening met ongeveer 2 weken droogtijd per centimeter dekvloer. Een dekvloer van 6 cm dik heeft dus ongeveer 12 weken droogtijd nodig voor hier een gietvloer op kan worden aangebracht.
De vloer goed afdekken met stucen
Laat een stukadoor de vloer goed afdekken en zorg ervoor dat de vloer niet meer in aanraking komt met vocht en zorg dat het stucwerk minimaal 2 weken voor aanvang van onze werkzaamheden is geregeld. Let dus op met eventuele lekkages.
PU Gietvloer aanbrengen:
temperatuur en luchtvochtigheid
Een PU Gietvloer is zeer geschikt om te combineren met vloerverwarming. Bij het infrezen van vloerverwarming dient wel rekening gehouden te worden met voldoende diepte, omdat de gietvloer anders te heet kan worden. Lees hier meer over in onze blog: 4 insider tips voor het infrezen van vloerverwarming. Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, is het erg belangrijk dat die het opstookprotocol heeft doorlopen zodat de dekvloer gewend is aan het warm en koud worden van de vloer (krimpen/uitzetten). Dat proces duurt gemiddeld twee weken, dus houd daar rekening mee in je planning. Lees hier meer over het opstookprotocol.
Tijdens het aanbrengen van de gietvloer is de temperatuur erg belangrijk. Het mag niet te warm, maar ook niet te koud zijn. Een goede temperatuur is 18 graden. Wanneer de temperatuur in huis bijvoorbeeld boven 25 graden is, droogt het materiaal veel te snel en bestaat er een grote kans op aanzetten in de vloer en rolbanen in de lak. Is de temperatuur te laag dan vloeit het materiaal niet voldoende.
Hetzelfde geldt voor een te hoge luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid niet goed tijdens bijvoorbeeld het aanbrengen of drogen van de lak, dan kan deze wit uitslaan of kunnen er vervelende lijnen ontstaan in de vloer. Het komt weleens voor dat na het leggen van een gietvloer geen ruimte meer is tot uitloop, waardoor soms onnodige risico’s moeten worden genomen - met een vervelend resultaat. Dit soort zaken wordt door ons vooraf goed besproken en bij aanvang werkzaamheden gemeten.
Dan is er nog een extra factor: haren. Gemiddeld verliest een mens zo’n 100 haren per dag. Ook op het moment van aanbrengen van een gietvloer zijn mensen in de omgeving die haren kunnen verliezen. Natuurlijk werkt M2 Vloeren in speciale pakken en met haarnetjes, maar toch kan het gebeuren dat er een haar in de vloer valt. In sommige gevallen zijn die haren met schuren nog goed te verwijderen, maar op het moment dat ze in de lak aanwezig zijn is het beter niets te doen. Je vloer ziet er na het verwijderen van die ene haar vaak vervelender uit dan het eindresultaat mét die haar, die je na inrichten nauwelijks nog ziet.
Vraag vrijblijvend een offerte aan.
We helpen je graag! Of het nu is met het uitzoeken van jouw nieuwe vloer of door technische vragen te beantwoorden.
Omdat onze offertes op maat worden gemaakt, kan het bij ons wat langer duren. We streven ernaar om binnen 24 uur (op werkdagen) je offerte uit te werken. Houd hierbij ook eventueel je spambox in de gaten.