Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Thursday
10
October
2020

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een moderne, praktische, naadloze en strakke afwerkvloer. Een gietvloer wordt door middel van gieten aangebracht op een dragende vloer. Een gietvloer is meestal gemaakt van kunststof. Er zijn twee types kunststof gietvloeren: een vloer van epoxy of op basis van polyurethaan (PU).

Verschillende soorten gietvloeren

Epoxy gietvloer

Epoxy gietvloeren worden voornamelijk toegepast in de industrie vanwege zijn harde karakter en aantrekkelijke prijs. Een PU gietvloer zien we voornamelijk in woningen, kantoren en/of scholen vanwege zijn juist wat zachtere en vriendelijke karakter.

Cementgebonden en minerale gietvloeren

Ook kennen we nog onze cementgebonden of minerale gietvloeren als de M2 Conplanato.  Hoe dit zich verhoudt tegenover PU Gietvloeren lees je in deze blog: PU Gietvloer versus M2 Conplanato

Welk type gietvloer is voor mij het meest geschikt?

We hebben eerder een blog gepubliceerd over de vergelijking tussen deze twee gietvloeren: Epoxy versus Polyurethaan

Wat is een epoxy gietvloer?

Epoxy gietvloeren worden veelal opgebouwd in drie lagen: primer, schraplaag en de epoxy gietvloer. De epoxy gietvloer kan in uni kleuren worden gemaakt of in de zogenoemde betonlook of ingestrooid met flakes. Een epoxy vloer wordt niet afgelakt en zal onder invloed van UV gaan verkleuren.

Omdat de epoxy niet wordt voorzien van een matterende lak zal deze bij oplevering bijzonder glanzen, in het gebruik zal deze worden bekrast en een steeds matter worden uitstraling krijgen. Een epoxy gietvloer is bikkelhard en is geschikt voor zwaar gebruik en heftruck verkeer.

Aanbrengen gietvloer

Wat is een PU gietvloer?

Een PU gietvloer bestaat uit het kunststof polyurethaan en wordt opgebouwd in 4 en soms zelfs 5 lagen. Ook hier beginnen we met een primer, vervolgens een schraplaag welke de perfecte basis zijn voor het uiteindelijke eindresultaat. Vervolgens gieten we de PU in een uni kleur of maken we van twee kleuren een betonlook. Het is ook mogelijk om de PU vloer in te strooien met flakes, voor een bijzonder effect.

De glanzende Polyurethaan wordt vervolgens gelakt met een matterende lak. Een PU gietvloer is zachter en zeer geschikt voor woningen en kantoren.  Door zijn flexibele karakter is een PU gietvlier ook enigszins scheuroverbruggend, in tegenstelling tot een M2 Conplanato gietvloer.

PU gietvloer

De nadelen van een gietvloer

We kunnen u zeker overtuigen van de voordelen van een gietvloer. Maar, het is ook belangrijk om stil te staan bij eventuele nadelen. Wel zo eerlijk, want in tegenstelling tot alles wat in de mooie folders en blaadjes staat is een gietvloer niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

1. Goedkoop is duurkoop

Een gietvloer is niet de goedkoopste vloerafwerking, en kent veel verschillende prijzen. Het klinkt natuurlijk interessant om dan te kiezen voor een goedkope gietvloer.

Toch is het niet verstandig om enkel op de prijs af te gaan, omdat goedkoop vaak duurkoop is. Het aanbrengen van een gietvloer vereist vakmanschap, goede service en uitleg over het product (zowel voor- en achteraf). Een gietvloer is een kwaliteitsproduct. Je wilt natuurlijk dat je nieuwe gietvloer jaren meegaat, niet verkleurt en hechtend is (en blijft) op de ondergrond. Hierbij is het product en laagdikte van groot belang, en dit zie je terug in de prijsstelling.

2. Aromatische gietvloeren verkleuren

Een gietvloer kan verkleuren. Een gietvloer kan aromatisch of alifatisch zijn. Een alifatische gietvloer is kleurvast en zal dus minimaal verkleuren onder invloed van UV. Een aromatische gietvloer is goedkoper maar zal hevig gaan verkleuren, zeker in je woning wil je dit niet hebben. Bij particulieren passen wij om die reden ook enkel de alifatische PU gietvloeren aan.

3. Alle vloeren krassen

Alle vloeren krassen, dat is een feit. Zo zal ook een gietvloer krassen. Om deze krassen zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg voor een hele goede en grote schoonloopzone bij je entree. Deze houdt zand en vocht bij de deur en houdt je vloer dus schoon.

Regelmatig je vloer stofwissen houdt je vloer ook schoon en gaat het bekrassen tegen.

Ook het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen is van grote waarde voor het behoud van je vloer. Gebruik altijd onderhoudsmiddelen die wij adviseren, om zo onze garantie te waarborgen. Bij ons krijg je bij aanschaf het eerste onderhoudspakket gratis bij je vloer, zo weet je wat je moet gebruiken en kun je dit trucje jarenlang herhalen.

Schoonloopzone

Ook is het gebruik van de juiste beschermdoppen onder stoelen en banken van groot belang. Kijk voor de juiste beschermdoppen op www.scratchnomore.nl

4. De ondergrond kan scheuren

Een gietvloer zal nooit spontaan scheuren als deze voldoet aan onze kwaliteitsnormen. Onze kunststof gietvloeren zullen dan ook nooit spontaan scheuren, alleen als deze spontaan zouden scheuren geven wij garantie op. Echter is het de ondergrond die scheurt welke vervolgens de gietvloer meeneemt. Omdat een PU flexibel is zal deze nooit gelijk scheuren maar zal er eerst een ader zichtbaar zijn. Iedere vloerafwerking zal bij werking in de ondergrond scheuren. Het materiaal kan 0,5 cm opvangen aan oppervlakte vergroting.

Ader in PU gietvloer

Gietvloeren en vloerverwarming

Op internet en verjaardagen hoor je een hoop verhalen dat gietvloeren en vloerverwarming niet samen gaan. Niets is minder waar; Wanneer het opstookprotocol juist is uitgevoerd gaan een gietvloer en vloerverwarming juist heel goed samen, en voelt deze heerlijk warm en comfortabel aan. Lees meer in ons blog hierover: het opstookprotocol: hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?