Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
10
October
2019

4 insider tips voor het infrezen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Logisch, want zo wordt de woning gelijkmatig verwarmd én je hebt ook geen storende radiatoren meer in je woonkamer. Bovendien is vloerwarming, in combinatie met goede isolatie, door de gelijkmatige verwarming zuiniger qua energieverbruik en is het de ideale verwarmingsmethode bij gebruik van een warmtepomp (die ook steeds populairder wordt). Dit is natuurlijk helemaal perfect in combinatie met een PU gietvloer van 3 mm (heel dun).

Bij nieuwbouwwoningen en renovaties is het daarom nu vaak standaard dat er vloerverwarming wordt aangelegd. Veel mensen willen in hun huidige woning ook graag kunnen genieten van de voordelen van vloerverwarming. Door de komst van nieuwe technieken kunnen de meeste vloertypes tegenwoordig gelukkig voorzien worden van vloerverwarming. Echter, dan zal de bedekking moeten worden verwijderd en zal er na de aanleg van de vloerverwarming een nieuwe vloer gelegd moeten worden.

infrezen vloerverwarming egaliseren

Tips bij het infrezen van vloerverwarming

De meest gebruikte manier om vloerverwarming in een bestaand huis te plaatsen, is door deze te laten infrezen. De flexibele buis van de vloerverwarming wordt dan in een slakkenhuispatroon in de vloer verzonken. Door het slakkenhuispatroon komen de warme en koude gedeeltes van de leidingen naast elkaar te liggen, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. De afstand tussen de leidingen varieert van 10 tot 20 centimeter, afhankelijk van de toepassing.

Naast deze twee welbekende tips is er ook een aantal praktische aandachtspunten bij het infrezen van vloerverwarming. Dit zijn tips waarvan de meeste specialisten wel op de hoogte zijn, maar die onbekend zijn bij de meeste doe-het-zelvers. Die tips zijn ten minste belangrijk voor een goede werking en een lange levensduur van de vloerverwarming en bovenal de vloerbedekking.

Infrezen vloerverwarming | M2 Vloeren

We hebben hieronder de belangrijkste insider-tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor een schone en vlakke ondervloer

Voordat je begint met het infrezen van vloerverwarming is het belangrijk dat de ondervloer schoon en vlak is. Bij het verwijderen van oude vloerbedekking blijven vaak oneffenheden en vuilresten achter, zoals lijmresten. Dit kan allereerst zorgen voor een minder goede hechting bij het egaliseren van de vloer. Maar daarnaast geeft dit (vooral) problemen tijdens het infrezen van de sleuven; deze kunnen dan namelijk niet netjes en gelijkmatig op gelijke diepte worden geplaatst.

Egaliseren (later in het proces) wordt een stuk eenvoudiger als de ondervloer helemaal vlak is en vrij van onregelmatigheden. Je hebt dan simpelweg minder egaline nodig. Wij adviseren wel om bovenop de leidingen altijd 5 mm te egaliseren.

2. Zorg voor voldoende diepte van de sleuven

De sleuven voor de leidingen moeten in de vloer worden gefreesd. Zorg ervoor dat deze freesmachine op de juiste diepte is afgesteld zodat er 5 millimeter ruimte is tussen de vloer en de bovenkant van de leidingen. Omdat de meeste vloerverwarmingsleidingen een diameter hebben van 16 millimeter, adviseren we een diepte van 21 mm.

Als de sleuven niet diep genoeg zijn, loop je het risico dat de leidingen gelijkliggen met de vloer of zelfs boven de dekvloer uitsteken. Dit is nadelig omdat de kans dan groot is dat de vloer te heet wordt. Het oppervlak mag namelijk bij geen enkele vloerbedekking warmer zijn dan 28 graden celsius.

Infrezen vloerverwarming | M2 Vloeren

3. Vul alle ruimtes op met egaline

Bij het dichten van de sleuven en het aanbrengen van de egaline is het belangrijk dat holle ruimtes zoveel mogelijk voorkomen worden. Door holle ruimtes zal het vulmateriaal al snel gaan brokkelen en kunnen de leidingen en uiteindelijk de bedekking loskomen.

Zowel boven als onder de leidingen dienen de sleuven dus gelijkmatig en goed gevuld te worden met het juiste vulmateriaal. De sleuven kunnen het beste opgevuld worden met een epoxy. Flexibele tegellijm raden wij af, omdat deze vaak niet de holle ruimte onder de leidingen op weet te vullen.

infrezen ingefreesde vloerverwarming egaline

4. Maak gebruik van het opstookprotocol

In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen. Door warmte zet de vloer namelijk uit. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat de vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur gebracht wordt. Dit gebeurt door middel van het opstookprotocol.

Het uitvoeren van het protocol gebeurt altijd vóór het aanbrengen van de vloerbedekking (dus niet als de vloer al af is). Voer je het opstookprotocol uit na het aanbrengen van bijvoorbeeld een PU gietvloer, dan is de kans erg groot dat de vloer gaat scheuren.

Meer over het opstookprotocol lees je in onze blog: Het opstookprotocol: hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?

Vloeren voor vloerverwarming

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het kiezen van de juiste vloerverwarming? Neem dan contact op met JK vloerverwarming uit Ede.

Ben je op zoek naar de juiste vloer die geschikt is voor vloerverwarming? Dan ben je bij M2 vloeren aan het juiste adres. Bij ons vind je allerlei type vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals PU gietvloeren, PVC vloeren, houten vloeren, M2 Conplanato vloeren, Cemento en de gevlinderde betonvloer zoals de M2 Architop.