Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Thursday
19
July
2018

Gietvloeren en zomerse temperaturen!

Jan

Als er twee dingen zijn die niet samen gaan, dan is het wel het plaatsen van gietvloeren en warmte... Waarom dit niet samen gaat, vertel ik je in dit blog.

Waarom kunnen we niet gieten als de temperatuur te hoog of te laag is?

De ideale temperatuur voor de verwerking van een gietvloer is tussen 15 en 23 graden. Dit geldt voor de temperatuur van de ondergrond, maar ook voor de temperatuur in de ruimte waarin de gietvloer zal worden aangebracht.

Het probleem is dat een gietvloer na het mengen binnen 20 minuten verwerkt moet worden, omdat deze dan al begint met drogen. Tijdens deze 20 minuten moet het materiaal worden aangebracht, maar ook mooi uitvloeien over de ondergrond.

Als de temperatuur te hoog is, dan zal het materiaal sneller drogen waardoor dit niet de tijd krijgt om mooi uit te vloeien.

Als de temperatuur te laag is, dan is het materiaal te taai om mooi uit te vloeien. Het gevolg hiervan is dat er in de gietvloer lelijke aanzetten/spaanslagen zullen voorkomen; of nog erger: dat de vloer niet volledig dichtvloeit en de dekvloer zichtbaar blijft.

Allemaal problemen die we in een PU-gietvloer niet willen zien.

Aanzet

Lakken van de gietvloer

Wanneer de vloer gelakt moet worden, geldt hetzelfde als bij het gieten. Ook voor lak is de temperatuur belangrijk. Bij het lakken is er echter nog een extra risico: de lak kan gaan schuimen en wit uitslaan. Kortom: is de temperatuur te hoog of te laag, dan kan er geen gietvloer worden gemaakt!

Aanzet in de lak

Verkoeling: geen ramen of deuren open

Wanneer de ruimte waar de gietvloer gelegd moet worden te warm is, denk je misschien: even laten doorwaaien, daar koelt het van af. Het probleem hierbij is dat er bij het plaatsen van een gietvloer geen ramen en deuren opengezet kunnen worden i.v.m. stof en insecten. Het enige wat zou kunnen om de ruimte af te koelen, is om ruim voor het gieten te werken met bijvoorbeeld ventilatoren en airco.

Als je hier het fijne van wilt weten, lees dan meer over de gietvloeren.

Niet dekkend

Kun je dit plannen?

Uiteraard is het in de planning van onze klanten uitermate vervelend als deze situatie zich voordoet, en ook in onze planning zorgt dit voor een hoop kopzorgen. We zullen er dan ook alles aan doen om het toch voor elkaar te krijgen. Bij een te hoge temperatuur werken wij eventueel heel vroeg in de ochtend, wanneer de temperatuur nog binnen de norm valt.

Het blijft met elkaar zoeken naar een voor beide partijen werkbare situatie om een mooie gietvloer te kunnen opleveren.

Meten is weten

Plan dus niet te strak!

Met bovenstaand verhaal in gedachten, is het eens en te meer duidelijk dat het belangrijk is om tijdens je (ver)bouw niet te strak te plannen. Zeker als het gaat om het aanbrengen van een gietvloer moet je rekening houden met zaken die helaas niemand in de hand heeft.

Auteur
Jan