Scheurvorming in je gietvloer: Wat moet je weten?
Ben je van plan om een stijlvolle gietvloer te laten leggen? Dan ben je bij M2 Vloeren aan het juiste adres. In deze blog vertellen we je meer over scheurvorming in gietvloeren en hoe je dit kunt voorkomen. Scheuren in een gietvloer zijn nooit 100% uit te sluiten. Toch doen we er bij M2 Vloeren alles aan om de kans op scheuren te minimaliseren. Hoe we dat doen? Lees snel verder!
Scheurvorming in vloeren
Een gietvloer is – zoals de naam al verklapt – een vloer die in vloeibare vorm over een ondergrond wordt gegoten en naadloos opdroogt. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, zoals cementgebonden gietvloeren en polyurethaan (PU) gietvloeren. Het grootste verschil tussen deze twee zit in de flexibiliteit: een PU-gietvloer is flexibeler dan een cementgebonden vloer en daardoor minder gevoelig voor scheuren.
Dat betekent niet dat een cementgebonden gietvloer minder goed is. Cement creëert juist die populaire industriële look, waarbij kleine imperfecties zoals luchtbelletjes, gaatjes en scheurtjes bijdragen aan de unieke uitstraling van de vloer. In een cementgebonden vloer zijn de scheuren dus ook minder erg en dragen bij aan het karakter.
De voordelen van een gietvloer
Een gietvloer biedt veel voordelen. Allereerst is hij duurzaam en onderhoudsarm. Wanneer een gietvloer met de juiste materialen wordt gelegd en goed onderhouden wordt, kan hij wel meer dan 20 jaar meegaan. Gietvloeren zijn ook breed inzetbaar: ze worden zowel in woningen als in industriële omgevingen gelegd. Daarnaast zijn ze geluiddempend, waterdicht, brandvertragend en perfect te combineren met vloerverwarming.
Hoe ontstaat scheurvorming?
Een veelgestelde vraag is: kan een gietvloer scheuren? Het antwoord is ja, dat kan. Maar in vrijwel de meeste gevallen wordt een scheur in de gietvloer veroorzaakt door problemen (lees; werking) in de ondergrond. Als de ondervloer werkt en dus scheurt, kan dit doorwerken in de gietvloer.
In nieuwbouwwoningen zie je vaker scheurvorming dan in bestaande huizen. Dit komt doordat de ondergrond en muren van nieuwbouw nog in beweging zijn, wat scheuren kan veroorzaken. Dit wil niet zeggen dat ouderen woningen NIET meer werken. Ook kan verkeerd gebruik van vloerverwarming bijdragen aan scheuren. Het is belangrijk om een correct opstookprotocol VOOR het aanbrengen van de vloer te volgen om de kans op scheuren zo klein mogelijk te houden. Ook is het belangrijk om de vloerverwarming op de juiste temperatuur in te stellen. Helaas zien we te vaak dat een vloerverwaming staat ingesteld op een veel te hoge temperatuur. Onze adviseurs informeren je hier graag over.
Andere oorzaken van scheuren zijn constructiefouten in de ondervloer, een slechte voorbereiding van de ondergrond of het gebruik van verkeerde materialen. Daarom is het essentieel om altijd hoogwaardige materialen en deskundige vakmensen te kiezen voor het leggen van je vloer. Wat momenteel ook van invloed is op de constructies van woningen zijn externe omstandigheden zoals het grondwaterpeil en heftige temperatuurverschillen.
Wat te doen bij scheurvorming?
Heb je al een scheur in je gietvloer? Geen paniek. Bij een cementgebonden gietvloer is dit vaak minder storend, omdat het bijdraagt aan de robuuste uitstraling van de vloer. Maar ook bij PU-gietvloeren is het mogelijk om scheuren te repareren. Weet wel dat als er nog steeds sprake is van werking in de ondergrond de scheur altijd terug kan komen. Dit is helaas op voorhand niet te voorspellen.
Gelukkig is er een methode om scheuren te herstellen, zoals de airbrush-techniek, waarbij de scheur zal worden gevuld en vrijwel onzichtbaar wordt weggewerkt middels airbrushen. Zie het zoals het herstellen van een autoschade.
Hoe kun je scheurvorming voorkomen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om de kans op scheuren in je gietvloer te minimaliseren, is een goede voorbereiding van de ondergrond essentieel. Bij M2 Vloeren inspecteren onze experts de ondergrond grondig. Dit wil niet zeggen dat wij scheurvorming kunnen voorkomen zoals we je hierboven hebben geprobeerd uit te leggen. We hopen dat dit duidelijk is. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die deze scheuren kunnen herstellen. Echter biedt ook dit geen garantie dat de scheur terug zal keren wanneer de werking of andere externe factor niet is weggenomen.
Heb jij een scheur in je gietvloer en wil je weten wat je kunt doen?
We staan voor je klaar om je te adviseren en te kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, we helpen je graag verder.