Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Wednesday
13
December
2023

Een PVC vloer lijmen

Jan

Wil je een nieuwe PVC vloer leggen, maar weet je niet of je hem wil laten klikken of lijmen? In dit artikel worden alle voordelen van een PVC vloer lijmen genoemd en dieper in gegaan op het proces van het lijmen van een PVC vloer.

PVC vloer lijmen of klikken?

Een belangrijke keuze bij het installeren van een PVC vloer is of je de vloer wilt lijmen of klikken. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en het is belangrijk om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Het lijmen van een PVC vloer zorgt voor een stevigere verbinding en voorkomt dat de vloer gaat bewegen. Daarnaast kun je met een gelijmde vloer meer creatieve patronen leggen. Het klikken van een PVC vloer is daarentegen sneller en gemakkelijker, maar kan minder geschikt zijn voor ruimtes waar veel belasting plaatsvindt.

Voorbereiding: controleer de ondergrond

Voordat je begint met het leggen van een PVC vloer, is het belangrijk om de ondergrond grondig te controleren. De ondergrond moet droog, schoon en vlak zijn. Verwijder eventuele oneffenheden, zoals oude vloerbedekking of lijmresten en egaliseer de vloer indien nodig. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig klaar is voordat je verder gaat met het leggen van de PVC vloer. Mocht je dit niet zelf lukken, kan je altijd een professionele service inschakelen. 

Acclimatiseren van een PVC vloer

Voordat je begint met het leggen van de PVC vloer, is het belangrijk om de vloerdelen te laten acclimatiseren. Leg de pakken PVC vloerdelen minimaal 24-48 uur van tevoren in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Hierdoor kan het materiaal wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte, wat krimp of uitzetting van de vloer kan voorkomen. Zorg ervoor dat de pakken gesloten blijven tijdens het acclimatiseren en controleer de pakken op eventuele beschadigingen voordat je ze opent.

Het leggen van de PVC vloer

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het leggen van de PVC vloer. Zorg ervoor dat je een duidelijk legplan hebt, waarin je de juiste afmetingen en patronen hebt bepaald. Begin in het midden van de ruimte en werk naar de randen toe. Breng de PVC vloerlijm gelijkmatig aan op de ondergrond met behulp van een lijmkam. Leg vervolgens de PVC stroken op de lijm en druk ze stevig aan. Let op dat je niet op de vloer leunt, zodat de PVC stroken niet verschuiven.

Na het leggen van de vloer is het belangrijk om deze goed aan te walsen. Hiermee zorg je ervoor dat de PVC stroken goed hechten aan de lijm en dat er geen luchtbellen ontstaan. Wacht na het aanwalsen ongeveer 20 minuten en wals de vloer opnieuw. Herhaal dit proces na ongeveer 30 minuten. Op deze manier zorg je ervoor dat de vloer stevig en strak ligt.

Het aanbrengen van  PVC vloerlijm

Het aanbrengen van de PVC vloerlijm is een cruciale stap bij het leggen van een PVC vloer. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de lijm op de juiste manier wordt aangebracht. Gebruik een lijmkam om de lijm gelijkmatig over de ondergrond te verdelen. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig wordt aangebracht, zodat de PVC stroken goed hechten en er geen luchtbellen ontstaan. Werk in kleine secties om te voorkomen dat de lijm opdroogt voordat je de PVC stroken kunt leggen.

Afwerking: het plaatsen van plinten

Na het leggen van de PVC vloer is het tijd om de vloer netjes af te werken. Dit doe je door plinten te plaatsen langs de randen van de vloer. Plinten zorgen niet alleen voor een esthetische afwerking, maar beschermen ook de randen van de vloer tegen beschadigingen. Er zijn verschillende soorten plinten beschikbaar, zoals hoge plinten en plakplinten. Kies de plinten die het beste bij jouw interieur passen en zorg ervoor dat ze stevig worden bevestigd.

PVC vloer leggen met vloerverwarming

Veel mensen kiezen voor een PVC vloer vanwege de combinatie met vloerverwarming. De dunne structuur van PVC maakt het mogelijk dat de warmte goed door de vloer kan komen. Het is echter belangrijk om de juiste PVC vloerlijm te gebruiken die bestand is tegen de hitte van vloerverwarming. Een geschikte keuze is de Vinyl & PVC vloerlijm van Frencken. Deze lijm is warmtebestendig en zorgt ervoor dat de vloer stevig blijft liggen, zelfs bij hoge temperaturen.

Onderhoud van de PVC vloer

Een PVC vloer is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig inspanning om zijn kwaliteit en uitstraling te behouden. Stofzuig regelmatig de vloer om vuil en stof te verwijderen. Daarnaast kun je de vloer af en toe dweilen met een geschikte PVC cleaner om eventuele vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de vloer kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat meubels voorzien zijn van viltjes om krassen en beschadigingen te voorkomen.

Klinkt dit nou allemaal erg ingewikkeld en zou je het lijmen van jouw vloer toch liever willen uitbesteden aan een professionele vloerlegger? Neem dan contact met ons op! Bekijk ook onze showroom.

Auteur
Jan