Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
10
October
2017

PU gietvloer vs. M2 Conplanato (cementgebonden)

Jan

Steeds vaker vragen mensen in de showroom naar 'beton ciré', woonbeton en nog veel meer varianten. Men is op zoek naar leefbeton, maar bedoelt dan eigenlijk de PU gietvloer. Of men vraagt naar een minerale gietvloer of woonbeton, wat bij ons de M2 Conplanato heet.

Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen een PU gietvloer en een M2 Conplanato? En wat zijn de voor- en nadelen van beide vloeren? Ik ga het je zo duidelijk mogelijk uitleggen in dit blog.

PU gietvloer

Een PU gietvloer is een kunststof gebonden vloer op basis van polyurethaan. Onze topkwaliteit gietvloeren zijn flexibel en "zacht" genoeg voor een comfortabele leefomgeving. Natuurlijk zijn onze gietvloeren ook geschikt voor vloerverwarming, voor nog meer comfort.

De vloer bestaat (bij ons) uit vier lagen die als volgt worden opgebouwd:

  • 1. Primer, een hechtende laag.
  • 2. Bouwhars, bedoeld om de zuiging in de ondergrond te dichten.
  • 3. PU-UV op kleur, verkleurd niet bij UV.
  • 4. Transparante beschermende matte lak.
PU gietvloer | M2 Vloeren

Het materiaal van een PU gietvloer komt op kleur binnen en hoeft na het mengen van de componenten (A en B) alleen nog maar aangebracht te worden, waarna het materiaal uitvloeit over de vloer.

Maar het is afhankelijk van veel factoren hoe je vloer er uiteindelijk uitziet. We kunnen gelukkig zelf veel doen om een optimale situatie te creëren en eventuele risico's op voorhand al te verkleinen.

M2 Conplanato

De M2 Conplanato is een gietvloer op basis van cement. De Conplanato heeft de look en feel van een betonvloer maar kan in tegenstelling tot beton afgelakt worden, waardoor vloeistoffen niet of nauwelijks intrekken. Mits de laklaag natuurlijk in takt is.

Deze vloer wordt (bij ons) in dezelfde vier lagen opgebouwd als bij de PU gietvloer voor het beste resultaat. De opbouw van de lagen is iets anders, dit gaat als volgt:

  • 1. Bouwhars instrooien met zand.
  • 2. Primer aanbrengen.
  • 3. M2 Conplanato gieten (in deze fase wordt de kleur bepaald).
  • 4. Vloer schuren, om de mooie vleug en het karakter tevoorschijn te toveren.
  • 5. Primer nogmaals aanbrengen.
  • 6. In de lak zetten, afwerken met een transparante, beschermende en matte lak.
M2 Conplanato | M2 Vloeren

Een cementgebonden gietvloer zoals de Conplanato heeft als nadeel dat het eindresultaat van te voren en tijdens  erg moeilijk te beïnvloeden en te bepalen is. We hebben te maken met wit cement dat we mengen met water en pigment. Door het schuren komt het ware karakter van de vloer naar boven, maar het is hierdoor ook zeker mogelijk dat schuurplekken zichtbaar worden. Ook kleine gaatjes die ontstaan tijdens het droog-proces (door bijvoorbeeld kou en tocht) of onverklaarbare kleurverschillen in 1 vloerveld behoren tot de mogelijkheden. Cement is een natuurprodukt, een levend materiaal. Zichtbare kringen, kleurverschillen, aanzetten/slagen, littekens en stippen/druppels in de vloer typeren de echtheid van dit mooie produkt. Dit zijn uiteraard geen materiaalfouten en kunnen dus ook niet als klacht/opleverpunt worden aangemerkt. De natuur en vakman heeft hier zijn handtekening achtergelaten.

Je kunt de Conplanato vergelijken met de looks van een versleten jeans. Vind je dit mooi? Dan is de M2 Conplanato de vloer voor jou!

Jeans look | M2 Vloeren

Scheurvorming

Een van de belangrijke verschillen met een PU gietvloer is dat de M2 Conplanato van een hard materiaal gemaakt is dat bij werking in de ondergrond meteen kan gaan scheuren, terwijl een PU gietvloer door zijn flexibiliteit nog wel wat op kan vangen.

Bij de PU gietvloer zal dit zich dus eerder uiten in een adertje op de vloer, terwijl bij de Conplanato een scheur kan ontstaan. Dit hoort bij de uitstraling van de Conplanato en kan niet zo heel veel kwaad. Het geeft de vloer vaak juist een mooi en robuust karakter!

Door deze eigenschap is de M2 Conplanato niet geschikt in natte ruimten, terwijl een PU gietvloer juist uitermate geschikt is voor in de badkamer.

Aanbrengen PU Gietvloer Bunschoten Spakenburg

Krasgevoeligheid

Door het harde karakter van de vloer kunnen op de Conplanato krasjes ontstaan door zand en/of harde voorwerpen. Maar door het levendige uiterlijk van de vloer zal dit niet heel erg opvallen, het maakt de vloer juist bijzonder. Wat soms als vervelend wordt ervaren is dat op deze beschadigingen vocht in kan trekken en dit blijvende plekken kunnen/zullen blijven. Cement neemt namelijk vocht erg makkelijk op.
De vloer gaat leven, net als hout!

De PU gietvloer is iets zachter en kan daarom meer hebben dan de Conplanato. Maar laat je er een voorwerp met scherpe punt in vallen dan heb je gegarandeerd een beschadiging omdat de vloer dat niet kan tegenhouden. Voordeel is dat bij zo'n beschadiging nog steeds vocht geen blijvende vlek achter zal laten.

Krasgevoeligheid | M2 Vloeren

Reparatie

Bij beschadiging zijn allebei de vloeren te repareren. Je moet je alleen goed realiseren of je dit wel wilt. Een reparatie ga je door kleurverschil namelijk altijd zien. Een vloer met (na verloop van tijd) verschillende reparatieplekken is naar alle waarschijnlijkheid storender dan een vloer die her en der beschadigd is.

Is de vloer echt niet meer om aan te zien? Dan kunnen we zowel een PU gietvloer als een M2 Conplanato goed schuren en vervolgens voorzien van een nieuwe toplaag.

Heb je vragen of wil je advies? We vertellen je graag ons verhaal over iedere vloer!

Auteur
Jan