Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Monday
9
October
2023

Gietvloer met plinten: Ja of nee

Jan

In de wereld van vloerdesign is de kwestie van plinten bij een gietvloer een veelvoorkomend gespreksonderwerp. Klanten in onze showroom stellen zich vaak de volgende vragen: "Moeten we plinten plaatsen bij onze gietvloer? Is het mogelijk om zonder plinten te werken? En als we plinten willen, welk type moeten we dan kiezen?" Laten we deze kwestie eens grondig onder de loep nemen en je voorzien van een weloverwogen antwoord. Lees snel verder voor alle details!

Gietvloer zonder Plinten? Het Kan!

Bij een gietvloer heb je de mogelijkheid om zonder plinten te werken. Maar let op, dit vereist extra aandacht voor de naadloze aansluiting tussen de vloer en de wand. Bij de installatie van een gietvloer plaatsen wij doorgaans een foamband, ook wel bekend als randisolatie. Deze randisolatie helpt om de bewegingen van de gietvloer op te vangen. Hoewel je ervoor kunt kiezen om deze band dieper weg te snijden, blijft deze sowieso aanwezig tussen de vloer en de wand.

Als je besluit om zonder plinten te werken, adviseren we je om de aansluiting tussen de vloer en de wand achteraf zorgvuldig af te laten kitten door een specialist maar ook vooraf voldoende aandacht aan te besteden bij het plaatsen van de dekvloer. Dit levert niet alleen een esthetisch aantrekkelijke afwerking op, maar is ook hygiënisch. Bovendien is het slim om eerst de gietvloer te laten plaatsen en pas daarna de stukadoor in te schakelen. Op die manier zal het stucwerk op de wanden grotendeels over de randisolatie vallen, waardoor de naad minder zichtbaar wordt.


Waarom toch plinten?

Ons advies is doorgaans om toch plinten in je woning te gebruiken. Maar waarom? Hier zijn een paar belangrijke voordelen van plinten:

1. Nette Afwerking: Plinten zorgen voor een strakke en nette afwerking tussen de gietvloer en de wand.

2. Verbergen van Kabels en Snoeren: Achter plinten kun je eenvoudig kabels en snoeren wegwerken, wat bijdraagt aan een opgeruimde uitstraling.

3. Bescherming en Functionaliteit: Plinten fungeren als stootbanden voor je stofzuiger en dweil, waardoor je vloer en muren beschermd blijven.

Welk type plinten bij een?

De keuze voor plinten is vrijwel eindeloos, met verschillende materialen, vormen, hoogtes en breedtes om uit te kiezen. Hier zijn enkele mogelijkheden om je te inspireren:

1. Hoge Plinten: Hoge plinten zijn momenteel erg populair vanwege hun klassieke uitstraling en beschikbaarheid in diverse bewerkingen.

2. Ingewerkte Plinten: Bij ingewerkte plinten wordt een uitsparing in het stucwerk gemaakt waarin de plint wordt geplaatst. Vaak wordt voor deze plinten dezelfde kleur als de muur gekozen, waardoor het lijkt alsof er geen plint is.

3. Holle Plinten: Holle plinten zijn ideaal om kabels en snoeren achter te verbergen, wat zorgt voor een strak en opgeruimd interieur.

4. RVS-Plinten: Als je van een industriële uitstraling houdt, overweeg dan RVS- of stalen plinten voor een eigentijdse look.

Toch plintloos werken?

Als je absoluut zonder plinten wilt werken, raden we aan om een transparante lak met twee componenten op de muur aan te brengen, tot ongeveer 10 centimeter boven de vloer. Dit maakt schoonmaken eenvoudig en biedt meer stootvastheid dan normale muurverf.

In conclusie, of je nu wel of geen plinten wilt bij je vloer, beide opties zijn mogelijk, wij adviseren altijd plinten maar uiteindelijk hangt de keuze af van je persoonlijke voorkeur, stijl en praktische behoeften met zijn bijbehorende voor en nadelen.

Auteur
Jan