Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
8
August
2017

Vocht in de ondervloer

Helemaal wijs met je nieuwe gietvloer op kantoor of in je huis. Trots laat je het je klanten en vrienden zien. Tot er op een zeker moment vreemde blaasjes ontstaan en het net lijkt of je vloer loskomt van de dekvloer…

Vocht ondervloer M2 Vloeren

Wat zijn die blaasjes en hoe komt het dat ze er zitten?

Als er een nieuwe vloer wordt gelegd, is het belangrijk dat al het (rest)vocht uit de ondervloer is verdwenen. Een zandcement dekvloer mag bijvoorbeeld niet meer dan 2,5% vocht bevatten als je probleemloos een vloer erop wil installeren. Een vuistregel die standaard wordt aangehouden als het gaat om droogtijd is 1 cm laagdikte per week, al is dit onder gunstige omstandigheden.

Op het moment dat de ondervloer nog niet bedekt is, kan de vloer 'ademen'. Echter wanneer er vloerbedekking over de ondervloer bedekt ligt (zoals een gietvloer), kan het vocht nergens meer naartoe. Vocht heeft een capillaire werking; het wil dus omhoog stijgen. Men spreekt ook vaak van optrekkend vocht. Hierdoor ontstaan die blaasjes. Blaasjes zitten vol met vocht en als het lang genoeg duurt, drukken ze de vloer vanzelf los van de ondervloer.

Het is daarom belangrijk dat een dekvloer geruime tijd 'open ligt’, niet bedekt is dus. Net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, is dat de dekvloer genoeg tijd heeft gehad om te drogen. Wij hanteren een periode van minimaal 30 dagen dat de vloer onbedekt is geweest.

Droogmeter M2 Vloeren

Om er zeker van te zijn dat de ondervloer droog is, is het slim om de droogte eerst te meten voordat de nieuwe vloer wordt aangebracht. Dat kan op twee manieren: met een indicatiemeter aan het oppervlak of door middel van een carbit meting. De laatste manier is het meest nauwkeurig.

Wij zullen nooit starten met het aanbrengen van een vloer voordat er gemeten is, want: 'Meten is weten!'

Droogmeter M2 Vloeren

"Mijn nieuwe vloer is voor aanleg 'droog gemeten', maar er zijn toch blaasjes ontstaan.."

Dit kan verschillende oorzaken hebben. We lichten er een paar uit:

  • De dekvloer ligt op het zand en is niet geïsoleerd. Dan heb je te maken met optrekkend grondwater wat uiteindelijk voor problemen zorgt.
  • Er zit een lekkende leiding in de dekvloer. Ook als er maar een piepkleine lekkage in een afvoer/waterleiding of verwarmingsbuis zit, heeft dit na verloop van tijd grote gevolgen voor je vloer.
  • De dekvloer is aan de onderkant niet geïsoleerd en heeft een kruipruimte. Tussen de isolatie en de betonvloer moet een dampfolie zitten. Als dat er niet zit, ontstaat er door condensatie vocht aan de onderzijde van de dekvloer. Het vocht wil omhoog vanwege de capillaire werking en heeft grote gevolgen voor de gietvloer.
  • De kruipruimte wordt niet voldoende geventileerd en het straatwerk ligt te hoog tegen de buitengevel. In dit geval dringt er vocht via de wanden in de dekvloer, wat drukvocht veroorzaakt.
  • Er zit een lekkage in de wanden waardoor het vocht via de wanden de vloer intrekt.
Vochtprobleem M2 Vloeren

Wat te doen aan dit probleem?

Als je nieuwe vloer op een te natte ondervloer is geïnstalleerd en er sprake is van (een van) de bovenstaande problemen, is er eigenlijk maar 1 oplossing: de vloer zal verwijderd moeten worden zodat je ondervloer weer kan ademen en goed kan opdrogen. Zodra je vloer daarna voldoende is opgedroogd en de oorzaak is verholpen, kan er weer een nieuwe vloer op worden geïnstalleerd.

Wij helpen je graag met dit probleem. Heb je vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op via onderstaande link.